Tuesday, January 12, 2010

Topelkorde ja ohjad


Atheena on nädala puhanud. Uuesti tööle. Täna meil sadulat pole, võtame maast töötamise päeva. Topeltkordega töötamine on mitmekülgne ja kasulik töövahend nii ratsa kui rakendihobuse õpetamiseks. Atheena puhul tulevad jutuks mõlemad. Kuigi eelkõige ratsahobuseks koolitatav, tuleb tal siiski omandada ka ees käimise oskused, et vähemasti talvist saanisõitu teha saaks. 
Trenni juhatame sisse harjumuspäraste tavakordeharjutustega ja kui meeleolu on osutunud sobivaks uute asjade õppimiseks, siis alustame topeltkodeharjutusi. Esmalt jälle harjutused jalge vahel tolkneva kordega - hobune peab tõepoolest erilise rahuga võtma enda ümber toimuvat, et ta saaks täielikult keskenduda käsklustele. Täna õppisime pöördeid sammult. Ise olen veel veidi tahumatute liigutustega ja jään mõne pöörde alustamisega selgelt hiljaks. Atheena jagab kiiresti välja uued ülesanded. 
Varustuseks on tugevad ja tihedalt istuvad päitsed, kordesedelgas ja spetsiaalsed topeltkordeohjad, mis on ümara läbilõikega ning kergemad kui tavalised. Lisaks veel karabiinid, millega need sedelga külge jooksma panna ning loomulikult piits. 
Päitsed seetõttu, et ohjad juba oma pikkuses ja raskuses oleks suulisele liialt suureks tõmbeks ning pika ohjaga antav märguanne kogenematule hobusele on kindlasti liialt jõuline. 

Nagu  ratsagi näib olevat ka ohjes noore hobuse jaoks kõige keerukam otse liikumine. Ise ka veidi aeglane selle nõudmisel, eks tuleb harjutada. Ükskõik kui taibukas hobune ka pole, harjutuskordi vajab ta ikka, et saavutada vilumust ning samuti eeldusi pakkuvaid harjutusi. Atheenalegi on ikka ennemalt selgeks tehtud kuhu küljele tõmbava ohja surve peale end liigutada. Seda tööd tegin lühikese ratsmega ja päris käekõrvalt. 

Atheena naerutas maneezis pealtvaatajaid oma ülipüüdlikult viisaka käitumisega, üritadesleiba võttes pead peaaegu et teisele poole ära peita. Õunad inimese käes osutusid aga peaaegu Atheena tahtejõust suuremaks ahvatluseks. 

Atheena tasakaalukas, inimesega kontakti hoidev ja rahulik käitumine on jätnud viimasel ajal kõike muud kui metsponi mulje, ilmselt on aeg öelda "hüvasti metsponi" ja alustada tavalise kogenematu noore hobuse treenimist. 

(Pilt: Ago Ruus 16.01.2010) 

No comments:

Post a Comment