Friday, January 29, 2010

Chambon

Kirjutan chambon, sest eesti keeles ei ole päris õiget nime sel vidinal. Kasutatakse küll võõrsõna šamboon või šamboo, aga pole nagu ka päris see. šambooni all mõeldakse rohkem kummist sarnast abivahendit. Chambon koosneb kahest osast. Kaks jäika umbes 6mm läbimõõduga karabiinotstega nööri ning nahast kuklaosa, mis kinnitatakse valjaste külge ja mille otses olevatest rõngastest nöörid läbi jooksevad. Ühed otsad kinnitatakse jalge vahelt vöö külge ning teised kuklarõngastest alla tulnuna suuliserõngastesse (või ka kordepäitsete külge vms.) 

Igatahe oli täna lubatud kordepäev ja et hobust ikka tõhusamalt treenida ja just selga kasutama panna, otsustasin kasutada chamboni. See on ainus abiratse, mis ei takista hobusel pea vaba ette liikumist, küll aga avaldab survet kuklale, paludes hobuselt ette ning alla sirutamist. 
Väga pingule esimesel korral neid ei seadnud ja ka suuliste asemel kinnitasin otsad päitserõngastesse. Lihtsalt seetõttu, et ehk veel täitsa arusaama omamata tekitaks kaks erinevasuunalist survetunnet hobuses asjatut segadust. Õppigu kõigepealt kuklasurvele õiges suunas järele andma. Sammus toimib, traavis veel mitte just nii hästi. Aga mingit paanikat ei tekkinud ja see ongi peamine. Järgmine kord saab nööre lühendada ja  tööd tõhustada. KA käsklusele galopp sai täna tähelepanu pööratud. Sõna tähendus on ilmselt selgeks saanud. Nüüd jääb veel teha selgeks see, et käsklus galopp ei tähenda ummisjalu kiiruskatsele startimise vajadust. 

No comments:

Post a Comment