Sunday, March 7, 2010

Tingitud hirm

Eile juhtus treeningu ajal midagi, mida ma ilmselt veel tükk aega lappida saan. Kui üldse saan. 
Maneezis oli võrdlemisi palju hobuseid, nende hulgas õelavõitu märasid. Atheena ei ole seni eriti teistes välja teinud. Nüüd juhtus aga see, et liikudes seina ääres ründas vastu tulnud mära poni ähvardavalt. Olles jäänud seina ja ähvardaja vahele, sattus hobune paanikasse ning hirm oligi olemas. Edasine trenn oli praktiliselt võimatu, sest hobune hakkas kartma kõiki lähenevaid hobuseid. 
Lõpetasin treeningu positiivse noodiga harjutusega ning läksin koju järele mõtlema, mis nüüd edasi teha. Pidevalt paaniliselt põgeneva ja kartva hobusega ei saa loota tulemusliku treeningu peale. 
Jõudsin järeldusele, et esialgu vaatan, mida ta teeb kui ruumis ei ole nii palju hobuseid liikumas JA kui olukord ei parane, siis tuleb leida abilised süstemaatilise harjutamise tarvis. 
Juhul kui hobune tõepoolest ei suuda seda hirmu endas ületada, tuleb teda hakata süstemaatiliselt harjutama vastu tulevate hobsutega. Algul nii kaugelt, et see teda vaid veidi häirib ning sis üha lähemalt ja lähemalt. Lootuses, et see annab tulemust.   
Irooniliseks teeb selle ka asjaolu, et olin just lõpetanud Eesti Hobuse KAitse Ühingu koosolekul hobust hirmusid käsitleva loengu. Hirmusid on parem võimalusel vältida, sest need suurel jaol jäävad hobusele ühest korrast ajju igaveseks. Seda juhtumit eile, ei saanud ma aga kuidagi ennustada ega vältida. Samas mõistan, et tegu ei ole klassikalise hirmusituatsiooniga, kus hobune peaks põgenema teda ähvardava ohu eest. Siin on asi selles osas lihtsam, et hirm liigikaaslaste ees võib iseenesest taanduda, samas mängivad siin rolli mitmed hobuste omad liigikohased suhtlusmallid, mida ei pruugi ola võimalik suunata. 
Taas uus väljakutse ja seda hetkel, mil ratsastus iseenesest oli tegema märgatavaid edusamme. Aga mis heast tööst saan ma praegu rääkida kui hobune iga natukese aja tagant peaaegu et hirmust pikali viskab. Ei jää muud kui esialgu anda päev mõtete puhkamiseks, siis vaadata mis juhtub ning seejärel vajadusel kohe tegutsema hakata.  

No comments:

Post a Comment