Tuesday, March 16, 2010

Hobune kui patsient

KEvadisel hullumeelsusel on omad tagajärjed. Kui hobune ikka nelja jalaga maas ei püsi ja hoopis lendu tõusta üritab, siis sellel on kahtlemata omad tagajärjed. Laupäeval peale erutussabina mahavaikimist selgus tõsiasi, et Atheena käik ei ole puhas. Liikumine küll elav ja üldse mitte kange või millegagi valu reetev. Kuid puhas ka mitte. Mis seal ikka, hobune puhkama ja arsti ootama. 
Eile toimus arstivisiit. Atheena käitus viisaka patsiendina.  Iga hobune peab olema õpetatud korralikult käekõrval jooksma, kordel jooksma ning jalgu andma. Lisaks sellele lubama ennast kõikjalt lolliks minemata katsuda. Vastutustundlik omanik harjutab hobust ka süstla ja vähe rangema kinnihoidmisega positiivses noodis. See on asi, millega tegelikult näitame üles ka oma austust veterinaaride töö vastu. Peale selle, et viisakalt käituv hobune teeb arsti töö turvalisemaks, teeb ta selle ka oluliselt tulemuslikumaks. Lonked tulevad kõige pareimini välja siis kui hobuse pulss on madal ja ta jookseb rahulikult, osates seda teha nii sirgelt käekõrval kui paindes kordel. Painutusteste  on võimalik läbi viia normaalselt vaid siis kui hobune laseb seda vastu puiklemata teha. 

Atheena käiguvahe on praktiliselt taandunud kuid midagi siiski oli arstile näitamiseks säilinud ka. PAinutused midagi erilist välja ei toonud ja nii ei jäägi muud kui võtta natuke hoogu maha ja igaks juhuks käia ja teha ühest põlvest pilt.  

Paratamatult juhtub, et hobustel nagu ka inimestel saab aegajalt mõni koht venitada või väänata. Hobuse mass on üpris suur ning igasugusele lonkele tuleb pöörata suurt tähelepanu. Isegi kui tekkepõhjus on teada ja midagi erilist ei paista olema. 

Atheena saab nüüd ka plaanivälise treilerisõidu. Eile hoovi peal seisnud trelerisse oli ta nõus kohe uudistama tulema. Kuidas päris sõit kulgeb, näeme varsti. Pole ta ju rohkem treileris käinud peale seda pikka sõitu kodukohast Rahulasse. Ei ole ma ka veel tema harjutamist treileriga  alustanud. Plaanisin seda ikka aega, mil väljas enam libe ei ole. Nüüd on sundolukord ja midagi üle ei jää kui loota, et hobune on õppinud inimest piisavalt usaldama, aga ka austama. 

No comments:

Post a Comment