Wednesday, March 10, 2010

Kevadine erutus


Saabunud on kevadine pöörasus. See on aeg, kus hobused, iseäranis märad muutuvad üleerutatuks ning see mõjutab loomulikult ka treeninguid. See on igal aastal nii, et kevadel lastakse justkui valla mingisugused varjul olnud energiavood. Erinevad hobused väljendavad seda erinevalt. Eks see ole paljude asjade jada alates pikenenud valguspäevast ja sellest tingitud hormonaalsed muutused jne. 
Igatahes on pisut metsikuivõitu Atheenaga ratsutamine muutunud võrdlemisi metsikuks. Pidev erutusseisund tingib selle, et enese üles kütmine, ehmatamine ja põgenemine on kordades kergemad tulema. Kui vahepeal kadusid põgenemised juba päris ära ja võis arvata, et hobune on õppinud ennast rahustama ja oma keskonnaga harjunud, siis praegune erutuslik olemus toob välja, et päris nii see veel ei ole.  
Täna oli siiski parem kui üleeile ja sai täiesti mõistlikult ka tööd teha. Samas ikkagi tundes, et hobune on pea pidevalt valmis "leidma" midagi, mille eest põgeneda.  
Mida siis teha. Ega siin ei olegi palju variante. Atheena kaerakogus on viidud miinimumi (maksimaalselt 1 liiter päevas). Kopliskäik võtab maha sotsiaalsed pinged, kuid ei võimalda neil ilmselt piisavalt liikuda. Koplipäeva võiks ehk hakata pikendama. Ka treeninguid võiks teha tihemini, kuid samas ma näen, et hobune ei ole veel valmis igapäevaselt tugevaid treeninguid vastu võtma. Seega ei jää üle suurt midagi kui oodata selle ärkamiseperioodi möödumist ja teha harjutusi, mis ei luba erutusel üle kõrvade kasvada. Tavaliselt ei kesta see aeg kuigi kaua. 
Tänane treening koosnes suresti tihedatest üleminekutest, mis annab hobusele pidevat tööd ja mõtlemist, et mitte jätta üleliigset aega erutuse ja ümbritsevaga tegelemiseks. Igal juhul ei ole mõtekas hobusega selle pärast kaklema hakata. Eriti mitte metsikuivõitu hobusega, kelle usaldus inimeste maailma on niikuinii alles kaunikesti kanajalgadel.Soovitus veel seegi, et kui näib, et hobuse erutus hakkab üle teie kannatlikkuse piiri minema ja samas ei ole mingisugust võisltugraafikut ees, siis võibolla on paras anda hobusele kevadpuhkus. Ilusat kevade ootust!  


1 comment:

  1. Kas oleks võimalik, et blogi taust ei ole must ja kiri valge? VÄGA raske on lugeda. See tundub viimase aja moeröögatus olevat, et selliste värvidega tehakse. Või ongi eesmärk, et lugeda ei oleks võimalik?

    ReplyDelete