Sunday, April 18, 2010

Motivatsioon, töötahe ja vorm

Motivatsioon ja töötahe on kaks kuldselt kirjutatud sõna hobuse väljaõppes. Hästi motiveeritud ja töötahteline hobune on kõigi sõitjate unelm. Kuidas hoida ja tõsta hobuse motiveeritust on samas küsimus suurte tähtedega?
Apollo ja Atheena on hea võrdlusmaterjal ka selles osas. Atheena on loomult väga energiline ja kui nii võib öeda, siis kaasa sündinud suure tegutsemissooviga. Temaga on algusest peale tehtud tööd seda piiri kombates ja just nii palju, et hobune peaks iga kord veidi enam pingutama kuid mitte kunagi lõputult ära väsitatud. See kusjuures käib pigem vaimu kui füüsise kohta. 
 Apollo puhul ma ei saa rääkida tema loomuomastest omadustest, sest ma ei tunne teda selleks piisavalt kaua. Küll aga näen ma seda, et tema hetkel vähene füüsiline vorm ning eelnevad töökogemused ei ole tema motiveeritust kuigi kõrgele asetanud. Siin lasub ülesanne laduda alus heale vormile ning samaga tõsta hobuse töötahet ning motiveeritust. 
Kuidas ma seda teha plaanin? Hetkel mul plaani ei olegi, kuid esimese töönädala teen just nii palju, et hobust ei ole veel vaja liigselt sundida. Üritan leida midagi, mis tal hästi välja tuleb ja sellega hobusele treeningtöö lõpus positiivse noodi anda. Alles siis kui näen, et hobune on hakanud tundma huvi ratsanikuga koostöö tegemise vastu ning peab elavana vastu vähemalt 15 minutit, saab hakata rääkima ka pisut tugevamast füüsilisest treeningust. 
Mida tuleks kindlasti arvestada!
-Tehes trenni jälgi, et õige liigutuse eest järgneb alati järeleandmine ja ilma järgmiste sundimisteta liikumishetk. 
- Õpeta hobust ise aktiivsust hoidma. Tehes seda nii, et palud hobuselt aktiivsust ja jätad ta siis rahule. Tuletad talle aga niipea kui ta on aktiivsust kaotamas, et edasi.  
- Tee hobusega harjutusi mitte enma kui 5 minutit järjest ja tee õnnestunud momendi järel seejärel kindlasti puhkepaus, mil hobuselt midagi ei nõuta. Kui  harjutus ei näi sujuvat, tee hetkel mõni parem harjutus ja anna siis hobusele puhkus. Hobune lihtsalt ei ole võimaline tõhusalt konsentreeruma pikemalt. Alusta pausi järel uuesti.
- Liiga pikal treeningul ei ole mõtet. See küll õpetab hobust kannatama kuid ei lisa kuidagi tema töötahet. Halvima juhul õpetab see hobust, et alles trenni lõpus tasub pingutada, sest ennem niikuinii pääsu ei ole. 
- Vahel tasub treening kasvõi 10 minuti pealt lõpetada ku midagi iseäranis hästi välja kukub. Ratsaniku seljast maha tulek on hobusele kahtlemata suurim kiitus. 
- Lõetades trenni tule seljast maha. SIis teab ka hobune, et nüüd on puhkus ja ei pea enam olema valmis võimalikeks nõudmisteks. Ehk siis ära jaluta hobust maha seljas. Sellega väldid laiskemise õpetamiset hobusele. 
- Vaheta keskkonda ja harjutusi. Maastikuretked tõstavad nii vormi kui motiveeritust. 

No comments:

Post a Comment