Thursday, April 22, 2010

Koolisõidu ABC



Eesti Ratsaspordiliit on tänavu kutsunud ellu uue võistlussarja koolisõidus, mille eesmärk on pakkuda võistluskogemusi kõige kogenematumatele. Nii uutele ratsanikele kui esimesi võistluskatseid tegevatele hobustele. 
Minugi plaan anda esimene võistluskogemus Atheenale oli taandatud sellele võistlusele. Esimene etapp toimub 25. ndla aprillil Rahulas. Paraku, olenemata sellest, et Atheena ratsastus on viimasel ajal lausa kukesammudega edenenud, jääb meil see debüüt tegemata. Vahepealne treeningpaus võttis selle võimaluse. 
Koolisõidu ABC kõige kergema klassi skeem on ülesse ehitatud just selliselt, et näidata kätte hobuse algratsastuse ja ratsaniku algõppe head ja vead. Sirged ning suured kaared. Põhiallüürid ja lihtsad üleminekud. Traaviosa on lubatud läbida kergendatud traavis, mis on noorte hobuste veel arenemata seljale väga teretulnud lähenemine. 
Kel on 25. ndal aega, soovitan Rahulasse võistlust kaema tulla, et ehk järgmise korra jaoks endalegi julgust koguda. Osalemiseks on vaja, et hobune oleks gripi vastu vaktsineeritud ning, et tal oleks pass. Lisentse saab nüüd omandada ka vaid ühe võistluse jaoks, nii ei ole korra paari võistluse pärast vaja suuri summasid välja käia. Klubilist kuuluvust ei nõuta. Algtaseme skeemis ei pea omama ka nõuetekohast võistlusvormi, riietus peab olema lihtsalt puhas ja korrektne. 

Atheenaga püüan skeemi võistluste kõrvalt läbi sõita ja ehk leian kedagi ka hinnangut andma. Mida Atheena siis tänaseks oskab. Aksepteerides ratsme seatud piire pürib Atheena kenasti edasi. Püsib valdavalt säärte poolt antud suunal ja on võimaline kaarel kerges paindes liikuma. Lõdvstatust on tulnud palju juurde ja enam ei kulu treeningu algul kuigi palju hea rütmiga elava liikumise saavutamiseks. Seega sammu ja traavi osas on algtaseme skeemi jaoks juskui põhiteadmised olemas. Galopp vajab veel tublisti tööd. Galoppi tõuseb, kuid see liigutus on tihti veel ülemäära äge ning galopp tasakaalutu ja kiirustav. Juhitavus on paranenud ja alus edasiseks tööks sellega loodud. Galopis kipub Atheena katus veel vahel ära sõitma ja siis saan tahtmatult väga kiireid sõiduotsi. Igatahes olen praegu positiivselt meelestatud ja kindlasti vajan nüüd treeneri abi, et osata edasist tööd tulemuslikult planeerida ja teostada. Et mitte jääda saavutatu külge rippuma ja arutult ühe koha peal trampima. Võistlus oleks olnud hea indikaator, kuid eks varsti kiikan kalendrisse ja otsin uue võimaluse. 

Fotodel Atheena ja Apollo harjutamas paar päeva enne koolisõidu ABCd. Pildid võttis Taive Abner. www.taivefoto.com

No comments:

Post a Comment