Tuesday, March 29, 2011

Skeemi õppimine



Võtsin just ette uue skeemi, mida võistlusteks ette valmistada. Kirjutan sel korral kuidas ma uut skeem lahti harjutan. See ei ole mingi üldine standard ega õpikujutt, aga võib anda ideid teistelegi kuidas skeeme lõikudeks jaotada ning mida ja kuidas harjutada.

Kõigepealt tuleb endale ette manada koolisõiduplats tähtedega. kes on rohkem võistlenud ned teavad seda peast väga hästi, kes aga alles algust teeb , vajab skeemi paberil ette. Selle leiab ratsaliidu kodulehelt näiteks. Sel korral on skeemiks ABC 2-2.

Skeem algab sissesõiduga töötraavis A tähest piki keskliini. Töötraav kujutab endast hobusele endale kõige omasemas tempos joostavat kuid kindlasti hea impulsi ja rütmiga traavi. Väga tihti "töötame" tegelikult hobusega väiksema traaviga kui talle loomuomane. KOhtunikele ei jää see aga märkamata. Püüan traavi säilitada. Asi selles, et noor hobune ei ole vee valmis väga pikalt täisistakus sadulas istuvat ratsanikku kandma, aga skeem on õnneks väga lühike.

Keskliinil liikumine on meil veidi keeruline. Noore hobuse puhul on väga tähtis otsesuse saavutamine ja keskliinil sissesõit reedab selle töö edukuse kohe alatult ära. Et see paremini välja kukuks siis püüan treeningutel üleüldse vältida seinte ääres sõitmist, et hobune õpiks säärte vahel ja otse püsima.

Peatus on tähes X, mis on platsi keskpunktiks. Peatus a tasemel ei pea olema hoogsast traavis müraki neli jalga maha. Hobune ei ole mul selleks valmis ja seega on sujuva lõpptulemuse saavutamiseks kergem harjutada teda veidi aeglustama enne peatust ja siis peatuma. Ratsmes peatus meil veel välja ei kuku ja ma sellest numbrit ka ei tee. Kohtunikke jõuga raami surutud hobusega ei peta niikuinii ja kellele seda vaja on. Aga hobune võib väga äkki ostutuda küpseks mõne järgmise taseme oskuseks, eks näis.

Edasi tuleb jätkata töötraavis sõiduga paremale tähes C ning tähes B poolring paremale ja tagasisõit rajale M tähes. Pikem traavielementide jada, kus noore hobuse jaoks on küllalt keerukas 10m poolvolt. Teades, et mu hobune ei ole veel valmis ennast oluliselt koondama, siis mul tuleb laialivalgumise vältimiseks teda selle elemendi jaoks lihtsalt tempos alla tuua, aga samas impulssi kaotamata. Seda tuleb ilmstingimata harjutada kuid kindlasti mitte pidevalt samas kohas kus see skeemis tehakse. Hobustel on kalduvus õppida tegevusjadasid ja nad hakkavad seepeale ennetama märguandeid. Pole üldsegi kena kui hobune järsku ühes kohas volti alustades iseenesest mõtlema hakkab.

Jätkub skeem samase elemendiga maneezi teises küljes algusega tähes E ja tagasisõiduga rajale tähes H.

Järgneb töötraav rajal ning suunamuutus MXK , kus 3-5 sammu peale X tähte tuleb minna üle sammule. Väga hea ja nähtav koht kohtunikele ülemineku hindamiseks. Üleminek kiiremalt allüürilt aeglasemale nõuab hobuselt oma tagaosa head kasutamist ja tasakaalu pidamist. Selle mitteõnnestumisel on oht, et hobune avab suu, sest ta lihtsalt ei ole oma mõne ratsastuskuu jooksul veel suutnud nii tugevaks saada, et alati läbi minna. Siinkohal tuleb samuti püüda teha üleminek võimalikult sujuvalt ja see poolpeatustega ette valmistada, nii et hobune end hästi kannaks. Eriti tähtis on ratsme pehmeks andmise moment, et hobune saaks minna üle heale rütmile ja kaela sirutusele sammus. Kuid üleminekud on niigi treeningu pidev osa ja seetõttu see mingi eriline harjutamise objekt ei ole.

A tähes on peatus. See on me selle skeemi kindlasti kõige kahtlasem moment. Ma ei ole lihtsalt veel jõudnud tegeleda peatuste harjutamisega, sest suurem rõhk on ikka hobuse edasi liikumise arendamise peal. Aga mis seal ikka, kuna peatus tehakse sammust, pole suuremat asi probleem, kuid tähtis on ise mitte peatusest enne hobust lahkuda :D ehk õppida kannatama need nõutud 5 sekundit ja ka hobust paigal seismisega veidi harjutada. Täiuslik raam ei ole sel korral veel prioriteet.

Jätkub samm , mis FE vahel on nõutud vaba sammuna. See on ka kohtunikele väga hea element hinnata hobuse üldist tasakaalu, impulssi ja lõdvestatust. Sammu ei ole võimalik "sõita", eriti mitte vaba sammu. See tuleb õigesti välja siis kui hobune on õigesti treenitud. Pean jälgima et ei hakkaks siin kohal hobust kuhugile "sõitma" ega takistaks ta vaba astumist. Seda elemeti eraldi ei harjutata.

Jätan selle siinkohal pooleli ja tulen teema juurde hiljem tagasi. Treenima pääsen niikuinii alles paari päeva päarst.

1 comment:

  1. See on äärmiselt meeldiv, et te selle läbi kirjutate selgitustega!!! :)

    Aitäh

    ReplyDelete