Sunday, April 3, 2011

Skeemi õppimine 2.osa





Täna jõudsin skeemiga ka treeneri ette. Uh-uh, see võib ikka raske olla. Isegi tervitada ei oska korralikult. HE.

Igatahes esimene pool, mille olin enda jaoks lahti mõtestanud suuri üllatusi ei toonud. Selge on see, et diogonaalil hobuse sirge hoidmine ning peatus on meie jaoks kõige raskemad elemendid. Peatust peab suisa harjutama veel järelejäänud nädala jooksul. Selgeks sai ka see, et mul ei ole õrna aimugi kuidas täkk ennast võistlustel üleval võiks pidada. See on täiesti esimene kord ning kui miski ta tähelepanu köidab, siis võib kommunikatsioon ikka päris keeruline olla. Kuid kusagilt peab alustama ja enne kui pole proovinud , pole ka aimu kuidas hobune võõral platsil käituda võib.

Nüüd aga skeemi teisest poolest.
Vabale sammule F-E järgneb keskmine samm E-H. Ega siingi pole suurt muud meeles pidada kui see, et kerge ratsme kontakt ning lasta hobusel astuda. H tähes tuleb üle minna traavile ja kuna nurk on kohe ees ning C tähes järgneb galopitõste, siis see traavi osa tuleb pigem ülepingutatult vaos hoida kui et hobune väga laiaks lasta. KA painet paremale tuleb julgelt anda, et hobune ikka õigest jalast galopile tõuseks. Sel ei oleks muidu suuremat tähtsust kuid kohtunike nina ees võib olla hobusel nii mõndagi passida, mis ta tähelepanu mujale viib. Eks näis.
Galopi tõstele järgneb rajal sõit kuni B ja seal 15m volt. Need asjad pole iseenesest väga keerulised, kuid kuna galopi tasakaaluga on meil alles nagu on , siis kipub hobune laiali minema veidi. Tuleb ise hoolsam olla ja korralikult sõita ning mis peamine sõita täpselt oma tähemärkides. Edasi tuleb jätkata rajal B-F-A-K ning keerata diogonaalile. Diogonaali keskel on üleminek traavile. See on ka hea koht. Esiteks peab hobune olema otse ning ta tuleb tagasi saada nii, et ei jääks muljet koperdlikust ninalikukkumisest. Tuleb valmsitada hobune poolpeatustega ette ja õige sügavalt sisse istuda ning hobune tagasi kutsuda. Sellel momendil on enda istumisel väga suur tähendus. Kui enda tasakaal säilib ja hobune seeläbi eest kerge, siis pole probleemi ka.
Edasi järgneb samasugune tõste C tähes vasakusse jalga ja ka järgnev harjutus on sama peegelpildis. Suurt vahet meil pole, ehk on vasakule mul endal veidi keerukam sõita.
Skeemi lõpuosas on veel kaks kahega korrutatava koefitsendiga harjutust. C tähes tuleb sooritada 20m volt kergendatud traavis ratset ette andes. See harjutus eeldab, et hobune läheb ratsmele järgi ning sirutab ennast kenasti ette ja alla. Minu jaoks on miskipärast selle 20m voldi õige suuruse ja kujuga sõitmine väga keeruline. Ning hobune kipub õige tempokalt edenema kui talle järsku ratse ette anda. Pean seda asja õigupoolest lausa harjutama, et venitamine tõesti venitamise moodi välja näeks.
Ning lõpuks diogonaal M-K kergendatud traavis kus keskliini ületades tuleb näidata venitatud samme. See harjutus iseenesest on meile meeltmõõda kuid üliagaruses võib Apollo pakkuda seal ka mida iganes ja sellisel juhul on kergendamise rütmi raske säilitada. Ei või lihtsalt üle sõita kuid loodan, et see harjutus meil hästi välja tuleb, sest selleks on eeldusi kõige enam.
JA nüüd ei muud kui sõit keskliinile, peatus X tähes ja tervitus.

Loodetavast tuleb tõhus treeningnädal ning väga tähtis on meile võimalus teha suhteliselt pikalt sooja. Apollo on hobune, kelle tähelepanu muutub sedamõõda paremaks, mida soojemaks ta läheb. Ettevalmsitus on nii palju hea, et ära ta ei väsi kuid treeningu algul on keskendumisega tõesti raske. Püüame aga püüame.

Piltide autor: Ago Ruus

1 comment: