Wednesday, June 30, 2010

Suvine aeg

Suvi on tegemiste aeg. Pole õieti aega arvutis sissekandeidki teha. Ühtteist huvitavat on siiski vahepeal juhtunud. 
Atheena lihaste olukorda käis kontrollimas Jaanus Nõgene. Myoton aparaadiga on võimalik tuvastada lihaste jäikust ja toonust. Tulemusi kõrvutades on võimalik tuvastada ülepinge kohti ja sellest lähtuvalt probleemkohti otsima hakata ning paremal juhul ka vigastusi ära hoida. Atheena lihaste seisukord oli üpris hea. Pingepunkte leidus nagu ilmselt suuremal osal koormusega treenivatest hobsutest. Samuti on näha mõningane poolte erinevus, mis minu enda loogika kohaselt on selge märk kevadise vigastuse mõjust, mis avaldub justnimelt vastaspoole ehk kompenseeriva poole ülepingestumises. 
Jaanus aitas ka mõned närvipunktid nn. avada. Enda ülesandeks on regulaarne massaaz ja arnika massaaz lümfi ning vereringe parandamiseks pingestunud lihaspiirkondades. 

Teine sisuline töö viimasel ajal on ikka veel seotud sadula otsinguga. Siinkohal tahangi  juhtida tähelepanu Wintec sadulate kasutamise mõnele nüansile. Neid sadulaid liigub siin võrdlemisi palju. Eks ikka soodsa hinna ning kerge vaevaga muudetava esikaare tõttu. Küll on aga mitme aasta kogemused toonud välja paar asja, millele tuleb tähelepanu pöörata. Esiteks see, et valdavalt kasutatakse neis sadulates antud hobuse jaoks liialt kitsast kaart. Sadula täidlaselt topitud paneelid varjavad kaare tegelikku kuju ning enamasti juhtub see, et sadul hakkab õlgade taha sisse kaevuma, põhjustades ebamugavust ja õlgade liikumisulatuse piiratust. Seda on raske märgata. Soovides aru saada, kas sadula kaar on sobiv, tuleb see sadulast välja võtta ja turja kujuga otse võrrelda. Kaare haarad peavad olema turjajoonega paralleelsed.  Enamasti selgub aga see, et need haara otsad suunduvad turjajoonega võrreldes sissepoole. Siin ei jää muud üle kui otsida õige kaar. Sama saab teha ka spetsiaalse kaaremõõtjaga, kuid neid on vähestel kodus olemas. 
 Teiseks probleemiks on valdavalt enda jaoks liialt suure istmega sadulate kasutamine. Kuivõrd Wintec sadulate probleemiks on  ka veidi liialt ette kinnitatud jaluserihm, mis soodustab toolistakut, siis liialt suure istmega sadulas istumine võimendab seda nähtust veelgi.  Ise sõidan praegu om 168 cm pikkuse ja pikkade jalgade juures 16,5 tollise istmega sadulas. Näen aga tihti, et märka lühema jalaga naised kasutavad 17,5 tolliseid sadulaid, mis on selgelt liig. Eesti hobuse puhul on omakorda tähtis see, et üle 17 tolli istmega sadula paneel on nende seljale enamasti liialt pikk. Seda kõike on sadulat ostes mõistlik arvestada. 

Atheenal on praegu katsetamisel üks kasutatud koolisõiduversioon Wintec sarjast. Pole mingi ideaalvariant, kuidloodetavasti praeguses etapis sobilik. Kaar tuli muidugi oluliselt laiemaks venitada ning ka väike korrektsioonivilt oli vältimatu. Rääkimata toppe uuendamisest, mis seisab veel ees. Olles saanud selle istuma ja tekkinud edaspidi mõningane järjepidevus hobuse konditsiooni muutumise jälgimises, saab hakata otsima talle ka statsionaarsemat sadulat. 
Pole lihtne leida sadulat, mis ühtviisi sobiks hobuse kehakujuga ning millesse mina ära mahuks ja mille paneel seejuures ponile liiga pikk ei oleks. 

Neil väikestel hobustel võib olla ustumatult laia lõikega selg. Sellega peab arvestama ning samuti sellega, et sadula mõju on väikese hobuse puhul enamasti oluliselt suurem. 

Pisike hobune ei tähenda paraku automaatselt ka pisemaid probleeme. 

No comments:

Post a Comment