Tuesday, April 10, 2012

Võistlushobune sugutäkuna


Apollol on kanda lisaks võistlushobuse rollile ka tähtis sugutäku roll. Need kaks rolli on nii üksteist segavad kui toetavad. Meie kliimas langevad tihedaim võistlushooaeg ja paaritushooaeg loomulikult ühte. Tänavu Apollo talle harjumuspäraselt karjaelu nautima ei lähe. Kompromiss spordi ja täkutöö vahel nõuab tõsist planeerimist. Planeerimine hakkas juba jaanuaris, mil talihooaeg käimas. Koolisõidu võistlusgraafik ei ole iseenesest väga tihe, kuid seda enam rõhku on igal võistlusel eraldi. Tähtsaimateks sündmusteks on tänavu planeeritud Eesti Meistrivõistlused juulis ja Eesti hobuse päev Kurgjal augustis.
Kahe hooaaja vahel mai algul on pikem paus. See on aeg, mile Apollo võtab vastu märasid, kuid kuna treenituse saavutamine on väga pikk ja aeganõudev protsess ning selle kaotamine samas kiire ja hõlbus, siis ei saa ta ka neil nädalatel päriselt puhata vaid peab vähemalt üle päeva korralikult trennis käima.
Kuid seda ei tee ta treeningpaigas vaid kodus omaniku juures. Selleks, et täku mõtted treeningul ikka treenimise juures oleks, ta oma täkutööd minu juures tegema ei hakka. Lihtne ettevaatusabinõu. Samas ei ole ma temaga seni veel püüdnud paaritamishooaja keskel treenida, eks näis, kas see üldse õnnestub ning mis võistlustel keskendumisest saab, aga eks töö õpetab.
Teine lühike hingetõmbeaeg tekib peale meistrivõistlusi, mil täkku ootavad "omad märad".
Augustiks peaks poiss jälle vormis olema ja tööle hakkama.
Planeerimine on spordis väga oluline ja alati peab olema varrukast võtta ka kolm varuplaani juhuks kui. Igatahes on see ka minu jaoks esimene kord sellise asjaga tõsiselt tegeleda. Kuid karjamaal vedelev täkk on loomulikult parim tema omaniku jaoks, samas teistele selle näitamiseks peab hobune siiski end tõestama. Niisiis tuleb teha tööd ja planeerida.
Pilt on võetud 12.4.2012. Treeningusse tulekust on nüüd kulunud 5 kuud ja alles nüüd võib hobust lugeda sportliku vormi saavutanuks. See on see põhjus, miks spordihobust ei saa tööst välja jätta, sest vormi taastamine on keeruline ning ajamahukas.

No comments:

Post a Comment