Sunday, December 26, 2010

Pekk maha, karv siledaks ja sportlik vorm


Atheena pühad olid töökad, kuigi Scarlet tekitas paar päeva puhkust. Programmis on kaalukaotus ja sportlik vorm. Äärmiselt meeldiv on tõdeda, et uue sadula all on täielikult kadunud nägude tegemine saduldamisel ja suurima hüppe on teinud galopi kvaliteet. Täna harjutasime jalavahetusi üle paari traavisammu ning õhus üle lati. Viimase harjutuse mõte ei ole küll kaugeltki veel õpetada hobusele lennult jalga vahetama, selleks pole tema lihaste jõud, tagant peale tulemine ja koondatus veel kaugeltki piisavad. Kuid üle lati jala vahetus õpetab hobust takistuselt tulles kergemini õiget jalga valima. Seda muidugi juhul kui ratsanik suudab õiges tasakaalus püsida. Atheena puhul on sel lisaks võimlemise moment ja õige tasakaalu leidmise tagamõte ning mis väga oluline, õpetada hobust lähenema latile ning ületama seda hea ja muutumatu rütmiga.

Mis kaalulangetamisse puutub, siis mõningane edu on meid juba saatnud. Hobust eest vaadeldes ei paista enam meeletu ümar kõht ning ka seljast on tunda sadula paremat asetumist seljale.

Lisaks kaalulangetamisele toimub ka eesti hobustele ehk veidi kohatu programm, karvkatte vähendamine, kuid aktiivses ratsatöös olev hobune ülikarvasena on lihtsalt ebapraktliline ja ka hobuse tervisele mitte kuigi kasulik. Pügama hobust ei hakata, kuid pideva tekitamise tulemusel on karv veidi õhenenud ning kuivab nüüd rutem. Siinkohal tuletan aga meelde, et ärge pange kuiva karvaga hobustele selga õhukesi tekke. Need vaid lükkavad külma-sooja isoleeriva õhu hobuste karvkatte vahelt välja ja hobusel on veelgi külmem kui enne. Hobuse mahajahutamiseks sobib villane või puuvillane tekk. Fliistekid sobivad küll niiskuse ärajuhtimiseks kuid tuleb siis koheselt eemaldada, kuna nad on märjalt külmad ja see niiskus jääb teki pinnale ning ei hinga. Erandiks on mõned väga kallid fliismaterjalid kuid neid tekke kohtab harva. Talvel on ikkagi hindamatu abimees villane tekk.

No comments:

Post a Comment