Tuesday, August 10, 2010

Islandi hobuse sadul


Võtsin ette viimase õlekõrrena näiva võimaluse leida Atheenale sadulat, mis laseks tal vabalt liikuda. Selleks laenasin värsketelt islandi hobuse omanikelt Eestis kaks sadulat. 
Islandi hobune on kehaehituselt eesti hobusele väga sarnane. Neile on väga pikka aega tehtud ka erilisi sadulaid. TÕsi ta on , et islandi hobustega ratsutamine erineb veidi klassikalisest ratsutamisest, kuid tänapäeval sõidavad paljud ka islandi hobusel klassikalises istakus ja nii on tekkinud palju koolisõidu sadula omadustega sadulate mudeleid. Hüppesadulaid neile kahjuks ei tehta. Samas matkamise osas pole jällegi mingeid piiranguid, selleks on islandalstel palju sadulaid. 

Üks kahest sadulast istus Atheenale päris hästi nii laiuselt kui ka oodatult raami kuju poolest. Väga sirge raamiga sadul võimaldab sadulat oluliselt tahapoole paigutada, ilma et, selle toetuspind kaarja kuju tõttu  kiikuma hakkaks. Üks probleem on ja ilmselt ka jääb. Isegi anatoomilise S vööga kipub vöö sadulat ettepoole vedama.

Tulemus oli ehk meeldivamgi kui lootsin. Hobune oli rahulolev ja lõdvestunud. Pikalt kinipigistatud traavis suurt muutust koheselt oodata on palju. Samas galopp muutus kohe. Mitte ühte tihti probleemiks olnud ristlemist ning galopp muutus väga suureks ja hästi edasipürgivaks. Meeldiv tõdeda. 

Kuna aga sadula omanikuks on tore islandi tõugu mära Fluga, tuleb Atheenale sobivat sadulat alles otsima hakata. 

Võtan ilmselt islandi hobuste sadulate toomise, vahendamise ja esmase sobitamise Eestis entusiastlikult omale õlule, mistõttu võib minu poole sadulasooviga ka pöörduda. 

KAhjuks ei saa sellega  aidata hüppajaid. Koolisõidu osas vajab ka iga sadul kindlasti enne proovimist. Kõige paremas seisus on matkahobused, mõnusaid istumisi selleks otstarbeks on leida küllalt. 
Kui tulemuslikuks osutub nende sadulate kasutamine selgub kindlasti alles töö käigus, kuid esimese pildi järgi näen kindlasti mõtekust proovida. 

Küsimuste korral võib mulle otse kirjutada ingrid@est.ee

No comments:

Post a Comment