Sunday, July 11, 2010

Eesti hobuste piirkondlik ülevaatus 25.07 Rahulas


25. juulil on Rahula maneezis kavas piirkondlik eesti hobuste ülevaatus. Atheena on küll neljane, aga seni on tal hindamine läbimata. Kuna tegu on märaga, siis on juskui mõistlik seda siiski teha. Olen seda meelt, et mida enam hobuseid ühel või teisel viisil hinnatakse või kasutusse võetakse, seda enam saadakse väärtuslikku teavet aretuse tarvis. Atheenaga koos Saaremaalt toodud Rubiin (pildil vasakul) on kena hobune, kuid kuna tema sugupuus esineb mittetunnustatud araabia tõugu hobune, siis  talle eesti hobuse pabereid antud ei ole ja asja tal ülevaatusele ka pole. Tegelikult on võrdlemisi mõtetu selliseid hobuseid ristandina registreerida, nagu Rubiiniga antud juhul tehtud on. Selgelt ratsatüübiline poni peaks kuuluma Eesti ratsaponide registrisse. 
Vorm on Atheenal praegu hea. Korra võiks enne meeldetuletuseks vabahüppeid teha. Pole ju temaga kuigi palju hüpata seni õnnestunud. 
Viimase nädala treeningud on olnud üpris intensiivsed. Lisaks tihedamale graafikule ja sisukamatele treeningutele on ilm omalt poolt kaasa aitamas. Täna treeningut lõpetades näitas kraadiklaas vilus juba 30C kraadi. Trenni tuleb tihti teha jahedamas maneezis, aga mitte niivõrd kuumuse kui aga parmude pärast. 
PArmudega võitlemiseks ei ole kuigi palju vahendeid.  kaks üsna lollikindlat ja töötavat meetodit siisksi on. Üks asi on hobusele süstemaatiliselt värsket küüslauku sisse sööta. Hobuse higi hakkab haisema ning parmud tõepoolest nii väga ei ründa. Küüslauku kulub pma 10 küünt päevas. 
Kodutehtud putukatõrjevahend on aga järgmine. Liiter tavalist toiduõli ning 10-20 tilka eeterlikku lavendliõli selle sisse. Hea on kui saab selle seda pihustiga pudelisse panna, aga saab ka muul viisil peale panna. Kahjuks on selle mögina toimeaeg heal juhul paar tundi. Kuid sõitmise ajaks aitab küll. Ja sugugi ei pea end kenades pudelites vahendite nimel lolliks maksma. 
Nüüd tuleb minu regatil oleku ajal Atheenal ka teenitud puhkus. Nädala jagu ei tule siia ka ilmselt sissekandeid. Ilusat rannailma kõigile, viige hobused ka ujuma !

3 comments:

  1. Küüslauku võib ka purustatult ja toiduõliga segatult hobusele peale määrida. Töötab päris efektiivselt ja karva teeb ka läikivaks. :)

    ReplyDelete
  2. Tere Ingrid!
    Selline küsimus, et vaatasin Sinu sadulateemalise postituse alt, et kasutad S kujulist anatoomilist nahast sadulavööd ning sooviksin teada, et kust taolist vööd võimalik saada oleks ja kui palju see maksta võiks? Mu oma hobusele oleks ka sellist vaja.

    ReplyDelete
  3. Konkreetne vöö on Kesko Agro kaudu saksamaalt tellitud, maksis midagi 1100 eek. Kuid sel on vaid ühel pool kummid, mis ei ole kuigi hea variant. Minu arust oli neid aga müügil ka Riina Sederil, kes müüb Wintec adulaid muidu. Hind jäi isegi alla tuhande krooni. JA kui ei leia, siis saab lasta sadulsepp Alar Õunmaal teha selline.
    Asendamatu on see eesti hobuste puhul aga kindlasti.

    ReplyDelete