Thursday, May 20, 2010

Sadulapassimise reportaaž

Olgu kõigepealt öeldud, et mitte alati ei lõppe passimine tõdemusega, et kõik on valesti ja pahasti. Atheena ja Apollo käisid mõlemad ülevaatusel. Kokku tegime tööd kahe hobusega ehk lausa poolteist tundi. 

Apollo
Apollole omaniku sadulate hulgast mu enda poolt välja valitud sadul osutus raamilt sobivaks. Tegu on vanema kolmevõistlussadulaga. Kolmevõistlussadulad iseenesest on universaalsuselt paremad  kui universaalid. Kuna aga tegu on vana sadulaga ja selle topet on vaid pindmiselt kohendatud, siis ei ole see enam päris see, mis olema peaks. Sadul veab tagant veidi viltu ja omab ebaühtlusi. Minu poolt algul Apollole eest kitsamaks toppida lastud sadul on nüüdseks talle juba jällegi omakorda kitsas. Tulemus on sadula kui sellise sobivuse osas positiivne. Hobune on jooksund kenasti ja lihast kasvatanud.  Investeerida tuleb aga sadula täielikku uuestitoppimisse. Mis ühele eesti hobuse omanikule on väga kerge pääsemine. Neile hobustele on keerukas sobivat sadulat leida ja kui üks on leitud, siis tasub seda heas korras hoida. Tõsi, varsti võib see sadul talle lootusetult raamist kitsaks jääda, aga selle peale me veel hetkel ei mõtle. Lisaks sellele tõdesime jälle, et eesti hobuse aretuses on lastud sisse aastatega paha aps, mis on nende sadulas kasutamisele ebasoodus. Nimelt on nende kehakuju selline, et kõik sadulavööd libisevad esijalgade taha ja kisuvad sadula õlgadele. KA Apologa tuleb sõita anatoomilise S kujuga vööga, et seda viga tasakaalustada. 

Atheena

Atheena osas pelgasin midagi hullemat. Sadul näis kaevuvat väga tugevalt abade taha, toetudes samas väga kitsale alale ja hoides hobuse liikumist kinni. Õnneks on selg siiski heas seisus, mingit häda peale õlataguse vähese pitsituse sadul põhjustanud ei ole. Kasutusel on Wintec 500AP unviersaalsadul (valge raamikaar, 16,5" iste). Selle sadula hea külg on muudetav raamilaius kaarte vahetamise abil ning välistingimustesse hästi sobiv sünteetiline materjal. Puudusi on aga ka omajagu. EI ole ta tihti eesti hobsutele parim sobiv mudel ning jaluserihma kinnituse koht kipub soosima toolistakut.  
Sellegipoolest jääme praegu selle sadula juurde pidama. Leida tuleb korrektsioonipadjad, mis aitaks sadulat eest tõsta nii, et õlg vabaks saaks. Seni kuni me seda leidnud ei ole, siis saab kasutatud lihtsalt vatnikupatju. Hobune hingas silmnähtavalt kergendatult ja vabastas oma liikumist juba esimese pooletunnise proovimise järel. Nüüd proovime talle endale leida veel 16,5" istmega sadula asemele 16". Pisike hobune ja lühike selg, mida lühem sadul, seda parem, ainult, et ise peaks ka sisse mahtuma. 
Ka Atheenaga on S kujuline anatoomiline nahkvöö vältimatu abivahend. 
Pildistan sadulad, korrektsioonivahendid ja vööd üles ka kui aega saan. Seni ootan topitud sadulat ja katsun leida aega korrektsioonipadja leidmiseks. 

Äith Kristin! Lisaks sadulapassimisele aitas Kristin tegeleda ka Atheena lihasvigastusest tulenevatejääknähtudega. Tunne on märksa positiivsem kui enne eilset!

5 comments:

  1. Isiklikust kogemusest soovitan eestlastele poolikut patja ehk siis tavaline sadulaalune padi pooleks lõigatud. Eelis poekorrektsioonipatjadega võrreldes on see, et saab ise lõigata täpselt nii suure kui vaja. Ise kasutan, Kristin kiitis heaks. Teistel eestlastel on samuti väga häid tulemusi andnud.

    ReplyDelete
  2. Võib toimida. Pean oluliseks, et üleminekukoht on väga sujuv.
    Üks variant on veel õmmelda taskutega padi, mida saab villaga sobivalt toppida.

    ReplyDelete
  3. Soovitan küll Kristinisse väääääga ettevaatlikult suhtuda. Ta oli selline kes alati vastas, siis ka kui tegelikult ei teadnud, pärast mätsis oma vigu kinni ning seejärel kadus.

    ReplyDelete
  4. Ärge palun hakake siin sellist mullijuttu puhuma. See blogi ei ole külajutu koht.
    Hobuseomanikena on meil kohus õppida ka ise targemaks ja saada asjadest aru. Koostöö sadulapassijaga eeldab aga enda arengut ja võimet anda asist tagasisidet. Samas tuleb aru saada, et tegu on elusolenditega mitte puunukkudega.
    TÄna tõeks osutunu ei pruugi seda ülehomme enam olla. RUmal on see, kes sellest aru ei saa või ei taha saada.

    ReplyDelete
  5. Sadulapassija ja kliendi koostöö saab õnnestuda ainult siis kui klinet on tulemusest ka huvitatud ja nõus ka ennast muutma. See on muuseas üks põhjustest, miks ma tänasel päeval kliente valin ja vaid üksikuid teenindan.

    Teiseks - julged kommenteerida, nimeta ka hobune ja probleem. Veel parem, pane oma nimi kah alla :)

    Kristin

    ReplyDelete