Monday, May 17, 2010

Igikestev sadulateema


Rääkides ratsutamisest ja ratsastamisest, siis ei saa üle ega ümber sadulateemast. See teema ajab mul kohati karvad püsti, aga midagi ei ole parata. Ostes endale ehk alla paarikümne tuhande krooni maksva eesti hobuse võib julgelt kalkuleerida, et hobuse sadulatele kulub tema elu jooksul vähemalt kahekordne hobuse ostuhind. Ja sinna ei ole midagi parata, sest sobimatu sadulaga sõita ei või. See on sama hea kui minna hõõruva kindaga jooksutrenni. Ja kui veel ei näi kohale jõudvat, siis palu kedagi malakaga kõrvale, et ku julged piuksudagi või mõnd valulikku sammu võtta, saaksid ikka korraliku keretäie ka selle eest, et julged ebamugavust tunda. Aga just selline on paljude hobuste saatus kahjuks. 
Sadul peab toetuma hobuse seljale kogu paneeli ulatuses ühtlselt. Ei või pigistada ega midagi hõõruda. Niipea kui sadul on kitsas hakkab see turja ümbrust pitsitama. Vale kujuga sadul tekitab olukorra kus kogu ratsaniku raskus on viidud ühe või kahe kitsa punkti peale. Ebaühtlase toppega sadula all on muhukesi, mis hobuse lihastesse kaevuvad. Ja paksem valtrap siin ei aita !!! Sadul peab olmea korras ja sobima. 
NIng nüüd tuleb kõigi hädade algus. Hobune ei ole pronksi valatud. Töötava ja areneva lihasega hobuse selg muutub. Ning võib muutuda kahe nädalaga trastiliselt. Üigesti treenitud, ühtalses töös vanema hobuse selg muutub vähem, noore areneva hobuse oma rohkem. Olen näinud sedagi, et 30 000 krooni maksev sadul on tulnud kahe kuu pärast ringi vahetada. Ja siin tõesti ei ole tähtsust kui kallis see oli, jäi kitsaks ja kõik,  sest hobune hakkas hea sadula alla pääsenuna õigesti jooksma ja seega ka lihast kasvatama. 
Atheenaga on samuti praegu see igikestev probleem. Sadul ei sobi. Ei lase õlga liikuma ja näib tekitavat muiduki probleeme. Eesti hobune on tünja keha ja väga kaugele ning kõrgele ulatuva abaga on sadulapassijatele paras pähkel. Nüüd tuleb meil seda taas hammustama hakata. Täna sõitsin Apollo sadulaga, oli parem, aga see on talle siiski kitsas ja pikemas perspektiivis kõne alla ilmselt ei tule. Ei jää muud üle kui kõne Kristinile (tema passib sadulaid) ja läheb uus ring sadulaotsimisele. Minul on praeguseks mõsitus otsas ja üksi ma seda probleemi lahendada ei oska. 

No comments:

Post a Comment