Friday, May 28, 2010

Eesmärk ja sinna liikumine

Igal hobustega seotud tegevusel peaks olema mingi eesmärk. Isegi kui ei koolitata võistlushobuseid ja omatakse neid oma lõbustuse tarbeks, on ikkagi parem omada mingisugust teadmist sellest mida milleks tehakse. Seda eriti siis kui hobuse koolitamine on alles aktiivses arenemisjärgus. 
Atheena koolitamisel on kaks pikemat eesmärki. Esiteks peab saama temast lastele kergesti käsitletav poni. Teiseks peab saama tema koolitus olema sellisel tasemel, et olla ka edukas võistlusponi. Milline saab olema lõplik välja sõidetud tase sõltub suuresti sellest, kelle kätte ta satub ja millised eemärgid antud ratsanikul on. Lähem eesmärk on tutvustada Atheenale võistlemist A klassi koolisõidus. Vähesel määral olen alustanud ka hüppekoolitust kuid võistlemisest siin veel ei räägi. 
Konkreetsem eesmärk: Järgmine sobivas kohas ja sobiva skeemiga võistlus, millest õnnestuks osa võtta on 20. juunil Niitväljal. A klassis on sõidetavaks skeemiks ABC 2-1, milles muuhulgas on lubatud traavi kergendamine. 4 aastastele ja üldse alles esimest aastat töös olevatele hobustega täisistakus traavi sõitmine on tihti hobuse seljale liigne koormus. Seetõttu on sellise skeemi olemasolu väga tähtis ja hea võimalus hobusele sobivalt  võistluskogemust anda. 
Võistluseni on aega  4 nädalat. Kui ma aus olen, siis hetkel ei näeks see skeem kuigi hea välja. Atheena selg ei ole selgelt veel piisavalt tugev ja galopp on alles algjärgus. Kuid see kõik ei ole tähtis, kui 4 nädala jooksul midagi erilist ette ei tule, siis saab esimest võistluskogemust ikkagi hankima minna. 
Töö etappideks jaotamine. Eesmärgini jõudmiseks tuleb luua väikesed eesmärgid ehk etapid. 
Atheena puhul on endiselt esmatähtis lihastiku areng ja liikumise suurus. Seetõttu nüüd kahe nädala jooksul plaanin võtta lisaks platsitreeningutele ette maastikul liikumise, et saaks liikuda suurelt ja sirgelt. Seejärel tuleb kahe nädala jooksul etapp kus see energia tuleb mingisugusesse raami saada. Kõige keerukam saab olema galopis sadulasse istumine. 
Võistlustel osalemise eesmärk on eeskätt hobuse tähelepanu hoidmine ja ühtus aktiivsel liikumisel. Ei ole kunagi teada, mil viisil hobune esimene kord võõras kohas olemisele reageerib ja kas ta üldse soostub igakülgseks koostööks. Võimalusel tuleks proovida enne võõrale väljakule trenni minna, aga kardan, et kiire elu juures see välja ei tule. 

Ma väga loodan, et kõik sujub ja seekord võistlemiseni jõuame. Järgmine võimalus on taas kodus Rahulas, kus 17. juulil peetakse koolisõidu ABC III etapp. 

1 comment:

  1. I arrived here just surfing...
    Congratulations on Your website and all good wishes from Italy!

    ReplyDelete